AFYONKARAHİSAR EĞİTİM KURUMLARI KURMA, YAŞATMA VE EGİTİM GÖREN ÖGRENCİLERE DESTEK DERNEĞİ TÜZÜĞÜ
DERNEĞİN ADI VE ADRESİ:
Madde 1
Derneğin adı: “AFYONKARAHİSAR EĞİTİM KURUMLARI KURMA, YAŞATMA VE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERE DESTEK DERNEĞİ” dir.
Derneğin Merkezi; Afyonkarahisar İli Merkezdir. Şubesi açılmayacaktır.
DERNEĞİN AMACI VE ÇALIŞMA ESASLARI
Madde 2
a) İlköğretim, Ortaöğretim (Lise ve Dengi) ve yüksek öğretim kurumlarında okuyan veya örgün ve yaygın eğitim kurslarına devam eden öğrencileri barındırmak ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaktır.
b) Örf ve adetlerimize uygun sosyal, ahlaki, dini, iktisadi ve kültürel hususlarda ilmi konferanslar seminerler vermek ve toplantılar tertip etmek.
c) Öğrencilerin sosyal ve kültürel yönden çağımızın gelişen ve değişen şartlarına uygun olarak yetişmelerinde faydalı olabilecek sinevizyon, sinama, video, televizyon, internet gibi görsel ve yazılı basın araçlarından faydalanmalarını sağlamak, onları her yönden desteklemek ve bilgi yarışmaları düzenlemek.
d) Öğrenci Yurtları, Etüt Eğitim Merkezleri, Özel dershaneler, Özel kurslar açmak.
e) Özel İlköğretim okulları ve her türlü özel Orta dereceli okullar açmak.
f) (a), (b), (c), (d), (e) Bentlerindeki hususların gerçekleştirilmesi için; öğrencilerin yurt (pansiyon) ve dershane ihtiyaçlarını karşılamak üzere gayrimenkuller edinmek, bina inşa etmek, ihtiyaca göre ilave veya yeni bina yaptırmak ve mevcut binalar ile müştemilatını hizmete açmak. Bağış ve vasiyet yolu ile intikal edenleri, intifa hakkı verilen taşınmazları kabul etmek, maliki bulunduğu taşınmazların intifa hakkını vermek, intifasını devir etmek, üst hakkı tesis etmek, tahsis etmek veya kiraya vermek, işletme hakkını vermek, binalar satın almak, kullanma hakkını veya intifa hakkını devir almak, gerektiğinde söz konusu binaları restore etmek, onarmak, bina ve daire kiralamak, öğrenciler tarafından kiralanmış, kiralanacak olan binaların dairelerin kira bedellerini tamamen veya kısmen karşılamak, inşa edilen. kiralanan, intifa hakkı verilen binalara gayesine uygun şekilde hizmetlere tahsis etmek, kullanmak veya kullandırmak.
g) Dernek veya Derneğimizin öğrenci yurdunda kalan öğrencilerin hizmetinde görevli personel için lojman, daire, bina inşa ettirmek, ilave yapmak. Daire, lojman veya bina kiralamak, kendi hükmi şahsiyetinde bulunan taşınmazların intifasını vermek veya almak veya satmak. Satılan. devir edilen devir alınan veya satın alınan taşınmazların üzerindeki her türden ayni hakların ferağını almak veya vermek.
h) Gerektiğinde ihtiyaca göre sosyal, sportif tesisler kurmak (okuma odası, kitaplık, dinlenme salonları, konferans salonu, park ve bahçe, açık veya kapalı her çeşit spor tesisi kurmak, aş ocağı açmak)
i) Mevzuat çerçevesinde vakıf kanunu hükümleri dahilinde vakıf kurmak, bizzat veya vakıf vasıtasıyla ilmin ve tıbbın gelişmesine yardımcı olmak.
j) Demek, Resmi, Özel ve Tüzel kişilere ait hisseli veya müstakil arsaların ve binaların satın alınmasını veya intifasını alarak veya kiralayarak veya ifraz ve tevhid muamelelerini yaparak YAP-İŞLET-DEVRET modeline göre gayesine uygun binalar inşa ettirmek ve tesisler kurmak veya kendi taşınmazların üzerine YAP-İŞLET-DEVRET modeliyle veya kat karşılığı olarak inşaat yaptırmak.
k) Milletimizin ümidi ve geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizi vatan, bayrak sevgisi ile mücehhez, memleketimize ve milletimize iyi yetişmiş birer insan olarak kazandırmak, müşterek ve medeni bütün ihtiyaçlarını karşılamak, dilediği miktarda karşılıksız burs vermek.
l) Derneğin amacının gerçekleştirilmesine yönelik olarak yukarıda sayılan çalışma konuları ve çalışma şekillerinin gerekli kıldığı ayni ve nakdi yardımlar, çeşitli Özel ve Tüzel kişiler ile dernekler kanununda sayılan kuruluşlardan bağış kabul edebilir.
m) Yukarıda belirtilen amaç ve bu amacı gerçekleştirmek üzere çalışma konuları ve çalışma şekillerine ve çağın gerektirdiği sosyal ve Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak uluslar arası faaliyetler vapabilir ve iş birliği içinde buluna bilir. Yurt dışında kurulmuş dernek ve kuruluşlara üye olarak katılabilir.
n) Üye ve öğrenciler için aşevi, kitaplık, okuma odası ve sosyal tesisler açmak.
ÜYELİK ÜYE OLMA ŞARTI
Madde 3
Fiil ehliyetine sahip bulunan her gerçek kişi ile tüzel kişilikler derneğe üye olabilir. Dernek yönetim kurulu üyelik için yapılan müracaatları en geç otuz gün içinde üyeliğe kabul veya ret şeklinde karara bağlayıp sonucunu müracaat sahibine yazı ile duyurur. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.
Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri ve Kolluk Kuvvetleri mensupları ile kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri hakkında özel kanunlarında getirilen kısıtlamalar saklıdır.
ÜYELİĞİN SONA ERMESİ:
Madde 4
Üyelik için Kanun ve Dernek Tüzüğündeki aranılan nitelikleri sonradan kaybeden, üst üste iki olağan genel kurul toplantısına katılmayan, üye aidatlarını bir yıl ödemeyen ve dernek tüzüğüne aykırı hareket eden üyeler yönetim kurulu kararı ile dernek üyeliğinden çıkartılır. Bu durumlardan birinin tespiti halinde üyelik kaydı demek yönetim kurulunca alınan kararla birlikte üyelikten silinir. Bu işlem ilgili şahsa yazı ile bildirilir. Yazıda üyelikten çıkarılma nedeni de bildirilir.
ÜYELERİN HAKLARI:
Madde 5
Hiç kimse derneğe üye olmaya ve dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye istifa hakkına sahiptir. Her üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı vardır. Üye oyunu bizzat kendisi kullanır. Yetki bir başkasına devredilemez. Fahri üyeler istedikleri taktirde aidat verebilirler. Fahri üyelerde oy hakkı yoktur. Tüzel kişinin üye olması halinde tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır. Bu kişinin başkanlık veya temsil görevi sona erdiğinde tüzel kişi adına oy kullanacak kimse yeniden belirlenir.
DERNEK ORGANLARI:
Madde 6
Madde 7
a) Üç yılda bir Ocak ayında olağan,
b) Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı başvurusu üzerine, yönetim kurulunca olağanüstü toplantıya çağrılır. Yönetim kurulu, Genel Kurulu toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin başvurusu üzerine, sulh hâkimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
ÇAĞRI USULU:
Madde 8
Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az on beş gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır. Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
TOPLANTI YETER SAYISI
Madde 9
Genel kurul toplantıları, tüzükte aksine hüküm olmadıkça, dernek merkezinin bulunduğu yerde yapılır.
Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hâllerinde üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Genel kurul toplantısı, bir defadan fazla geri bırakılamaz.
TOPLANTININ YAPILIŞ USULU:
Madde 10
Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Kimlik belgesini göstermeyenler, belirtilen listeyi imzalamayanlar ile genel kurula katılma hakkı bulunmayan üyeler toplantı yerine alınmaz. Bu kişiler ve dernek üyesi olmayanlar, ayrı bir bölümde genel kurul toplantısını izleyebilirler.
Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.
Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.
Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir. Genel kurul, gündemdeki konuların görüşülerek karara bağlanmasıyla sonuçlandırılır. Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır.
Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.
Genel kurul, yönetim kurulunca, en az on beş gün önceden toplantıya çağrılır. Bu amaçla toplantının günü, saati, yeri ve gündemi, üyelere bildirilir.
Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.
TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLECEK KONULAR:
Madde 11
Genel kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak, toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ:
Madde12
Aşağıda yazılan hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır:
YÖNETİM KURULUNUN YETKİ VE GÖREVLERİ
Madde13
Yönetim kurulu 5 asil ve 5 yedek üyeden oluşur. Genel kurulca gizli oy, açık tasnifle seçilir. Asil üyelerden boşalma olduğu takdirde yedek üyeler göreve çağrılır. Yönetim kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.
Gerekirse yukarıda ve diğer maddelerde açıklanan şekillerde iktisap ettiği tüm taşınır ve taşınmaz malları, kıymetli evrak ve kıymetli madenleri diğer mal ve eşyayı satmak suretiyle paraya çevirmek, gelir v.s. vakfı yapmak.
Amacına aykırı davranışlarda bulunanlara ve aidatını vaktinde ödemeyenler hakkında gerekli tahkikatı açarak icabında ihtar, geçici ve daimi ihraç cezaları vermek.
YÖNETİM KURULU GÖREV BÖLÜMÜ
Madde 14
Yönetim Kurulu, seçimden sonra ilk toplantıda Dernek Başkan, Dernek Başkan Yardımcısı, Muhasib ve Genel Sekreteri seçer. Çalışma usulünü tespit eder. Görev süresi seçimin yapıldığı Genel Kurula kadardır. Dernek Başkanı derneği temsil ederi ve yönetim kurulu toplantılarını yönetir. Demek Başkanın bulunmadığı zamanlarda onu temsilen Dernek Başkan Yardımcısı bulunur.
YÖNETİM KURULUNUN YEDEK ÜYELERLE TAMAMLANMASI
Madde 15
Yönetim kurulu üye sayısı boşalma sebebiyle eksilen veya yedeklerinde getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse genel kurul mevcut yönetim kurulu üyelerini ve denetleme kurulu tarafından bir ay içerisinde toplantıya çağrılır. Çağrının yapılmaması halinde dernek üyelerinden birinin başvurması üzerine mahallin sulh hukuk hakimi genel kurulu toplamakla üyeler arasından üç kişilik bir heyeti görevlendirir.
DENETLEME KURULU TEŞKİLİ VE GÖREVLERİ
Madde16
Denetleme kurulu üç asil ve üç yedek üyeden oluşur. Gizli oy açık tasnifle genel kurulca seçilir. Bu kurul denetleme görevini bir yılı geçmeyen aralarla yapar ve denetleme sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
DERNEĞİN İÇ DENETİM ŞEKİLLERİ
Madde 17
Dernekte iç denetim esastır. Genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yapılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetim kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konular doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter. hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
Denetim kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların, dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.
YARDIM VE İŞBİRLİĞİ
Madde 18
Tüzükte gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere, benzer amaçlı derneklerden, işçi ve işveren sendikalarından ve mesleki kuruluşlardan maddi yardım alabilir ve adı geçen kurumlara maddi yardımda bulunabilirler.
ORGANLARA SEÇİLENLERİN İDAREYE BİLDİRİLMESİ
Madde 19
Dernekler, genel kurulu izleyen otuz gün içinde, yönetim kurulu ve denetim kurulu ile derneğin diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyelerin yer aldığı genel kurul sonuç bildirimini ve divan tutanağını bağlı bulunduğu mülki idari amirliğine bildirilir. Dernek organlarında ve yerleşim yerinde meydana gelen değişiklikler de aynı usule tâbidir.
TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
Madde 20
Tüzük değişiklikleri genel kurulca yapılır. Karar hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile alınır.
ŞUBELERİN KURULUŞU
Madde 21
Derneğin şubesi açılmayacaktır.
YASAKLAR
Madde 22
Dernek, tüzükte gösterilen amaç ve bu amacı gerçekleştirmek üzere sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları dışında faaliyette bulunamaz.
Madde 23
Dernekler, aşağıdaki hâllerde kendiliğinden sona erer:
GENEL KURULU KARARI İLE FESHİ
Madde 24
Dernek genel kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulun feshine karar verebilmesi için tüzüğe göre genel kurula katılma hakkına sahip bulunan demek üyelerinin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda çoğunluğun sağlanamaması halinde ikinci toplantı yapılır. İkinci toplantıya katılan üye sayısı dernek yönetim ve denetim kurulu üye tam sayısının iki katından az olamaz. Feshe ilişkin karar toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile alınır. Derneğin feshi ile ilgili olarak yedi gün içinde Mülki Amirliğine bilgi verilir.
FESH HALİNDE TASFİYE ŞEKLİ
Madde 25
Genel kurul kararı ile feshedilen veya kendiliğinden sona erdiği tespit edilen derneğin para, mal ve hakları Genel Kurulca başka bir karar alınmaz ise Aziz Mahmut Hüdayi Vakfına intikal eder.
Tasfiyesi, Genel Kurulca görevlendirilecek heyet tarafından yapılır.
Dernek mahkeme kararı ile feshedilmişse, derneğin bütün para. mal ve hakları, mahkeme kararıyla derneğin amacına en yakın ve kapatıldığı tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.
ÜYE VE GİRİŞ AİDATI
Madde 26
Yıllık üye aidatı 12,00 YTL. dir
DERNEĞİN GELİRLERİ
Madde 27
BEYANNAME VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Madde 28
Dernek yıl sonu itibarıyla faaliyetler, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını düzenleyecekleri beyanname ile her yıl Nisan ayı sonuna kadar mülki idare amirliğine vermek zorundadır.
DERNEK GELİR VE GİDERLERİNİN TULULMASINDAKİ USUL VE ESASLAR:
Madde 29
Dernek gelirleri alındı belgesi ile toplanır ve giderler harcama belgesi ile yapılır. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile toplanması halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine seçer. Alındı belgeleri ve harcama belgelerinin saklama süresi beş yıldır.
Dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılacak alındı belgeleri yönetim kurulu kararı ile bastırılır. Alındı belgelerinin şekli, bastırılması, onaylanması ve kullanılması ile dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılacak yetki belgesine ilişkin hususlar yönetmelikte düzenlenir.
Demek gelirlerini toplayacak kişiler yönetim kurulu kararıyla belirlenir ve bunlar adına yetki belgesi düzenlenir.
DERNEKÇE TUTULACAK DEFTERLER:
Madde 30
Dernekler aşağıda yazılı defterleri İşletme Hesabı esasına göre tutar:
TAŞINMAZ MAL EDİNME
Madde 31
Genel kurul toplantısında yetki verilmek üzerine yönetim kurulu kararıyla taşınmaz mal satın alınabilir veya tanşınmaz mallar satılabilir. Edinilen taşınmazlar, tapuya tescilinden itibaren bir ay içinde mülki idare amirliğine bildirilir.
Madde 32
Amaçlarını gerçekleştirmek için kısa ve orta vadede yönetim kurulu kararıyla borçlanma yapabilir. Genel Kurul kararıyla da uzun vadede borçlanma yapılabilir.
TÜZÜKTE BULUNMAYAN HUSUSLAR
Madde 33
İş bu Tüzükte bulunmayan hususlarda veya çelişkiye düşülen konularda 5253 sayılı Dernekler Kanunu aynı Kanunun uygulanması ile ilgili çıkartılan yönetmelik ve 4721 saylı Türk Medeni Kanununun ilgili hükümlerine göre hareket edilir.
Banka Adı: Albaraka Türk (TL)
Alıcı Adı: Afyonkarahisar Eğitim Kurumları Kurma Yaşatma ve Eğitim Gören Öğrencilere Destek Derneği
Bağış Hesabı IBAN: TR86 0020 3000 0054 8737 0000 01
Zekât Hesabı IBAN: TR08 0020 3000 0054 8737 0000 47
Fitre/Fidye IBAN: TR54 0020 3000 0372 0809 0000 07
Açıklamalar Önem Arz Etmektedir.
Bağış / Zekât / Fitre / Fidye seçeneklerinden biri yazılıp Ad Soyadı ve Telefon numarası yazmanız yeterlidir.
Bağış Yap